tiistai 2. elokuuta 2016

Mindfulness - mikä mielessäsi?

Mindfulness harjoitukset ovat oikeasti toimivia. Ne saattavat naurattaa alkuun, mutta kun uskoo itseensä (ja valmentajaan/sparraajaan) ja jatkaa harjoituksia, on tuloksena monenlaisia onnistumisia niin arkielämässä, työssä kuin urheilun saralla.

Silloin kun tulee hetki, jolloin arki pysähtyy, sitä alkaa taas miettimään omaa itseään. Alkaa miettimään sitä, mikä elämässä olikaan tärkeää ja "mitä minä haluan elämältä". Itse koin vastaavan kun jouduin atooppisen ihoni vuoksi vuodeosastolle muutamaksi päiväksi. Paikkaan, missä en voinutkaan mennä pää kolmantena jalkana joka paikkaan ja tavata asiakkaita sekä ystäviä. Pysähdyin ja mietin mikä tarkoitus tällä oli, miksi minun piti juuri nyt pysähtyä.

Meille monelle tulee niitä ns. pakotetun pysähtymisen hetkiä vastaan ja vaikkei aina tulisikaan, on hyvä ottaa itse se hetki ja miettiä omaa itseään ja ajatuksiaan.

 
 
Mitä se mindfulness sitten oikeastaan on? 

Se on mielen tila, johon on päästy suuntaamalla ajatukset ja tietoisuus johonkin yhteen hetkeen tai ajatukseen. Se on tietoista läsnäoloa niin tunne, ajatus kuin kehon (fyysinen) tasolla. Sit käytetään myös terapiassa. Tietoista läsnäoloa käsittelevät englanninkieliset julkaisut ovat räjähtäneet viimeisen vuosikymmenen aikana. Mindfulness:sta on alettu kirjoittamaan ja sitä on alettu tutkia enemmän. Kannattaakin tutustua tarkemmin mindfulness:in ja positiiviseen psykologiaan ellet ole jo sisäisen itsesi kanssa töitä tehnyt. Niinkuin ystäväni NLP-kouluttaja kutsuisi "Minä Oy Ab", se mikä minä olen. Ja se on tärkein osa meitä - minua.


Seuraavassa muutama pohdinnan arvoinen asia ja pieniä tietoisuuden tehtäviä meille jokaiselle.

1. Ole yhtä luonnon kanssa 
Milloin viimeksi olit metsässä? Milloin viimeksi ihmettelit kuinka luonto voi olla yhtä aikaa niin hiljainen ja niin äänekäs - positiivisessa mielessä? Toinen voi nauttia metsässä samoilusta, itse koen vesisateen ropinan mökillä erittäin rentouttavaksi, jolloin mieli lepää ja voin olla vain siinä hetkessä. Jollekulle voi olla erittäin antoisaa käydä poimimassa mustikoita. Kokeile mikä luonnossa voisi toimia sinulle.

2. Musiikki
Ai että mä niin tykkään siitä uudesta biisistä "sing me to sleep". Voisin soittaa sitä repeatillä sata kertaa. Siinä on jotain mikä menee syvälle sisälleni aivoihin saakka. Saa minut voimaan hyvin. Mikä sinun tämän hetken fiilisbiisi on? Onko niitä useita eri tilanteisiin?
Tutkimuksissa on todettu, että ihmisen lempimusiikki aktivoi aivojen syviä rakenteita, joiden reagoimiseen tarvitaan yleensä jokin erittäin voimakas pelkoa tai mielihyvää tuottava ärsyke. Ja musiikki tekee saman ikään kuin tuosta vaan, toteaa eräs asiaa tutkinut dosentti.

3. Liikunta
 Muistatko vielä milloin viimeksi mietit ennen treeneihin lähtöä, että "ei kyllä millään jaksais" ja saman treenin jälkeen - kun sinne kuitenkin raahauduit - oli mielessä, että "pikkusen on hyvä olo, kun sai hikoilla ja kuntoilla kunnolla fyysisesti"?
Liikunnassa on erittäin tärkeää löytää se oma laji, mistä saa voimaa ja energiaa, mistä nauttii niin henkisesti kuin fyysisesti.

4. Kudo villasukka
Joskus niinkin yksinkertainen asia kuin villasukkien tai vastaavan kutominen voi olla erittäin lamaannuttavaa ja tuoda tietyllä tavalla aivot hetkeksi siihen paikkaan eikä mihinkään muuhun. Osaatko kutoa? Se on oikeastikin aika helppoa. Bambupuikot saa muuten viedä lentokoneeseen, joten siinä matkoillesi tekemistä. Joskus jonkin konkreettisen asian kuten villasukan valmistaminen tuo erittäin paljon hyvän olon tunnetta kaaoksenkin keskelle.

5. Paperi ja kynä
Asioiden laittaminen paperille tyhjentää toisaalta aivojen muistikapasiteettia, mutta myös tuo asiat konkreettisemmiksi. Paperille on myös helppo piirreellä ja kirjoittaa jatkotoimenpiteitä. Negatiisivisia ja positiivisia asioita voi kirjoittaa helposti mindmap-tyylisesti. Missä olet hyvä? Mistä niistä asioista saat energiaa enemmän - ja mitkä vie sitä sinulta? Kumman valitset - osaatko päästää irti? Kokeile kirjoittaa ajatukset paperille. Tipsinä: käytä eri värejä. Kerran yhdessä omassa paperissani oli otsikko "Eniten vituttaa", joka oli kirjoitettu mustalla tussilla. Toki toisessa paperissa oli "Onnellinen tulevaisuus" lempivärilläni kirjoitettuna. Suoritan tuota jälkimmäistä tälläkin hetkellä, osa on jo toteutunut ja koskaan ei tiedä mitä muuta siitä toteutuu.. :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti